Een APK voor de piano

Net als bij een auto, heeft een piano een “APK” nodig. Oftewel, een Algemene Periodieke “Keuring”. Het is gelukkig voor piano’s niet verplicht maar toch zeker aan te raden. Een onderhoudsbeurt is voornamelijk belangrijk voor het onderhoud van het instrument. Het natuurlijke proces van slijtage in het mechaniek eist onderhoud. Ook is het voor toonvorming en de speelaard een belangrijk onderdeel.

Slijtage in de piano

Het mechaniek is opgebouwd uit allemaal kleine onderdelen. Er zijn wrijfpunten, drukpunten en draaipunten. Al deze contactpunten bestaan uit vilt of leer. Door het gebruik treedt er dus ook slijtage op bij deze punten. Concluderend, er ontstaat speling tussen de contactpunten. Als er niks aan de speling word gedaan, dan treedt er slijtage op. En die slijtage ontstaat dan op de verkeerde plekken. Het is dus van belang om de speling weer bij te laten stellen. Uiteraard verbeterd het daarmee ook de directheid van het mechaniek. Sommige onderdelen tot op de 0,1mm afgesteld moeten zijn? Dit is ongeveer een papierdikte dik. Een verschil van 0,2mm kan al veel invloed hebben op de speelaard en klank van de piano.

Hamerkoppenvilt

De hamerkoppen in een piano zijn gemaakt van vilt. Een relatief zacht materiaal dus. Als de hamerkop tegen de snaar aan slaat, dan ontstaat de klank. Maar, doordat de snaren in een piano vrij stug zijn, ontstaan er groefjes in de hamerkop. Een lichte vorm van dit verschijnsel kan geen kwaad. Weliswaar moet het uiteindelijk wel onderhouden worden. Als de groefjes te diep in de hamerkop zitten, dan is dit nadelig voor de toonvorming. De groefjes zijn dan zo diep, dat de snaar gedempt word door het vilt van de hamerkop. De piano gaat dus dof klinken. De hamerkoppen zijn relatief makkelijk te onderhouden door het vilt bij te schuren. Het “aanslagpunt” krijgt weer een vlak oppervlak waardoor de toon weer volledig tot zijn recht kan komen.

Piano stemmen

Bij het onderhoud van een piano hoort ook het stemmen van de piano. De snaren vereisen misschien nog wel het meeste onderhoud. Als een piano lang niet gestemd is, dan is er veel spanning verloren in de snaren. Het is vrijwel onmogelijk om die spanning in 1 keer weer terug te krijgen in de snaar. Een “slappe” snaar geeft minder toon en soms resulteert het zelfs in toonverlies. Ook is het niet goed voor de constructie van een piano om zoveel trekkracht en drukspanning te verliezen. Het is dus beter om de piano op spanning te houden. En daarmee dus ook op stemming. Een piano minstens 1 tot 2 keer per jaar stemmen is aan te raden. En daarbij, een goed gestemde piano klinkt toch veel beter?

Afregeling van het mechaniek

Een goede afregeling van het mechaniek is belangrijk voor het onderhoud van de piano. De speelaard wordt geoptimaliseerd en werkt preventief tegen slijtage. Het mechaniek is verdeelt in allemaal verschillende onderdelen. Om een voorbeeld te nemen, de afregeling begint met het indrukken van de toets. De toets ligt op dezelfde hoogte als de andere 87 piano-toetsen. Deze hoogte wordt afgesteld door middel van kleine papiertjes, van verschillende diktes (tot wel 0,10mm dun). Maar ook de slag omlaag die de toets kan maken is vastgesteld. De meeste piano’s maken een slag van precies 10mm naar beneden. Dit wordt op dezelfde wijze als de hoogte van de toets afgesteld, met papiertjes dus. Een klein verschil is al voelbaar in de speelaard. Precisiewerk!

Onderhoudsbeurt

Een onderhoudsbeurt aanvragen voor uw instrument? Dat is mogelijk via het contactformulier!

Vanaf € 150,-
*Prijs is incl. 21% BTW en voorrijkosten

Piano stemmen? Bekijk >

Contactformulier